Ke každé objednávce nad 3.500,- Kč přidáme 15% Pirate CBD™ olej zcela zdarma. Navíc doprava zdarma při objednávce již od 2.000,- Kč (platí pro CZ i SK).

Zákaz prodeje HHC: Co to znamená pro uživatele?

Tak dlouho se o tom mluvilo, až k tomu nakonec opravdu došlo. Náhlý zákaz HHC začne v České republice platit už 1. března 2024 a potrvá minimálně do 1. ledna 2025. Co se tím mění pro uživatelé HHC? A jaké změny nás čekají v roce 2025?

Dočasný zákaz HHC už od března 2024

Dočasný zákaz HHC by měl platit od 1. března 2024 do 1. ledna 2025. To znamená, že prodej a držení většího množství HHC už nebude legální. Lidem, u kterých policie najde malé množství výrobků s HHC pro vlastní potřebu, bude od března 2024 hrozit pokuta ve výši až 15 000 korun. V případě většího množství se bude jednat o trestný čin, za který hrozí dokonce vězení.

zákaz prodeje hhc

o zákazu rozhodla Nejednotná vláda

S návrhem okamžitého zákazu HHC přišel ministr zdravotnictví Vlastimil Válek poté, co došlo k hospitalizaci několika děti po předávkování cukrovinkami s obsahem HHC. Návrh vláda přijala, ačkoliv nebyla jednotná. Dočasný, ale rychlý zákaz HHC prosazoval společně s Vlastimilem Válkem také ministr zemědělství Marek Výborný. Na druhou stranu Piráti v čele s předsedou a vicepremiérem Ivanem Bartošem navrhovali regulaci přes Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Podle Výborného to ale zákon zatím neumožňuje.

Bartoš nicméně upozorňuje na to, že právě zákaz HHC je důvodem, proč ve Francii vznikají alternativní deriváty těchto látek, na které se zákon nevztahuje. V tom s ním souhlasí někteří prodejci konopných látek, podle kterých je jen otázkou času, než se uživatele HHC přeorientují na jiné deriváty, například HHC-P, které jsou navíc silnější než HHC. Kromě toho hrozí, že se HHC přesune na černý trh.

co zákaz znamená pro uživatele hhc?

Podle prodejců je plošný zákaz HHC chybou, souhlasí ale s tím, aby se neprodávaly bonbony s obsahem této látky. Z vlastní zkušenosti vědí, že HHC často pomáhá tam, kde jiné metody selhaly. Mezi pravidelně uživatele kanabinoidů patří totiž i lidé s chronickou bolestí nebo nespavostí a dalšími zdravotními problémy. Ti mají v současné situaci jen dvě možnosti. Buď přestanou HHC užívat, nebo se předzásobí ještě před tím, než zákon vejde v platnost. To z nich ale automaticky dělá pachatele trestného činu.

cbd konopí

Bude HHC opět legální?

Dočasný zákaz HHC však není koncepčním řešením, což přiznává i Válek. HHC by se proto mělo stát součástí novely o návykových látkách, která by měla začít platit 1. ledna 2025. HHC by tak nebylo zákazané, ale jeho prodej by podléhal přísné regulaci.

Jak by mohl vypadat trh s HHC od 1. ledna 2025? Pokud by se HHC zařadilo na seznam psychomodulačních látek, jeho prodej by se řídil novelou zákona o návykových látkách. To znamená, že HHC by bylo nově k dostání jen v obchodech s obsluhou, a nikoliv v e-shopech nebo prodejních automatech. Díky tomu by si děti a mladiství do 18 let tyto produkty již nemohli volně kupovat. Navíc by se na produkty s HHC nesměla dělat reklama.

Zákaz se týká i dalších látek

Zákaz prodeje a držení se však netýká jen HHC. Po jeho boku se od 1. března 2024 zařadí také další konopné látky, a to konkrétně HHC-O (Hexahydrokanabinol-O-acetát) a THC-P (tetrahydrokanabiphorol).

  • HHC-O je teprve nedávno objevený kanabinoid, o kterém toho ještě příliš nevíme. Podle toho, co o něm říkají uživatelé, by měl mít uvolňující a zklidňující účinky.
  • THC-P je pravděpodobně nejsilnější dosud známý kanabinoid. Dle vědců má potenciál tlumit bolest, úzkost i deprese.

 

*Pozn: Veškeré informace uvedené na této webové stránce, jakož i informace, které jsou prostřednictvím této webové stránky poskytovány, slouží pouze ke vzdělávacím účelům. Žádná z informací zde uvedených není určena jako náhrada lékařské diagnózy a nelze takovou informaci považovat za lékařskou radu či doporučenou léčbu. Tato webová stránka nepodporuje, neschvaluje ani neobhajuje dovolené či nedovolené užívání omamných či psychotropních látek či páchání jiné nezákonné činnosti.

*Pozn: zdroj obrázků pixabay.com, unsplash.com